Fjäderholmarna_BRw.jpgFjäderholmarna. Foto: Bengt RundquistGrafiskt element

Silltruten på ”holmarna i fjärden”

När Fjäderholmarna nämns i samband med Kungliga nationalstadsparken så är det oftast i förbifarten men öarna som är Lidingö kommuns bidrag till Nationalstadsparken har en spännande historia. Nu när det är sommar längtar man ut i skärgården och varför inte besöka vår ”närmaste skärgård” Fjäderholmarna. Hit går det sommartid halvtimmestrafik med stockholmare och turister, de som kanske bara hinner se detta av våra 30 000 öar i ”Stockholm Archipelago”.

Redan på 1600-talet kan en sjökrog hittas på kartor och det är som sjökrog som ”holmarna i fjärden” fick sitt rykte. Det var nog tur eftersom det då sades att "där är varken skog till vedbrand eller annat, ej heller så mycket mulbete en ko kan föda". Möjligheten finns också att ögruppens namn har sitt ursprung i seden att plocka fågelfjädrar och fågelägg ur fågelbon, som var vanligt på skärgårdsöarna förr i tiden, det vill säga utnyttjande av fjäderfän. Det finns det gott om än idag.

Under den militära perioden från 1918 till 1976 då marinen lämnade ögruppen rådde landstigningsförbud vilket kraftigt gynnade fågellivet. Klenoden idag är över 100 par av den i Östersjön så starkt hotade östersjörasen av silltrut. Larmrapporter om brist på tiamin har orsakat massdöd i flera kolonier i det känsliga innanhavet men just på Fjäderholmarna frodas arten. Eftersom silltrut är den vanligaste måsen i Stockholms innerstad får man anta att varmkorv som behändigt lyfts ur brödet ändå ger lite extra näring. Även om ”varning för korvmåsen” är ett begrepp på Skansen så beskattas även andungarna i det närbelägna Isbladskärret på östra delen av Södra Djurgården.

För en fågelintresserad är Fjäderholmarna ett lättillgängligt fågelparadis som formligen kokar av fågel april-augusti. En erfaren ornitolog kan med kikare från St Fjäderholmen notera följande häckande sjöfåglar; grågås, kanadagås, vitkindad gås, storskarv, gräsand, snatterand (ovanlig), bläsand, vigg, knipa, storskrak, fisktärna, skrattmås, fiskmås, gråtrut, silltrut, strandskata, drillsnäppa. På vintern sitter numera ofta ett havsörnspar som har ett dukat bord av sjöfåglar som inte klarar vintern.

Rövarns holme är den minsta av de fyra Fjäderholmarna, uppkallad efter Josef Forsberg (1870-1944), som var bosatt i ett skjul på holmen i över trettio år. När han inte satt inne på Långholmen förstås, eftersom han var en oförbätterlig tjyv.  Idag finns på Libertas och Rövarn ett fågelskyddsområde från 1/4-15/7. Då är de flesta av ungfåglarna halvvuxna och anses klara sig.

Henrik Waldenström

Skriv ut