KaknäsCHAw.jpgFoto: Carl-Henrik AnkarbergGrafiskt element

Kaknästornet

Kaknäs är ett medeltida namn på den by som omfattade sydöstra delen av nuvarande Östermalm/Ladugårdsgärde. Byns järnåldersgravfält ligger nära Kaknästornet.
 
Tornet byggdes 1964-1967 av dåvarande Televerket efter ritningar av arkitektfirman Borgström & Lindroos. Det är med sina 155 meters höjd och 34 våningar en av Skandinaviens högsta byggnader. Tornet är knutpunkten för Teracoms radio- och tv-trafik i Sverige. Från Kaknästornet kontrolleras alla förbindelser och sändare. Även det mesta av satellitkommunikationen går via satellitstationen Skyport Kaknäs. I Kaknästornet arbetar ett 70-tal av Teracoms medarbetare. En viktig uppgift är att koppla upp tillfälliga överföringar åt svenska och utländska programföretag.

Skriv ut

Läs mer om 'Bellmanshuset Gröna Lund'Läs mer om 'Borgen'Läs mer om 'Bredablick på Skansen'Läs mer om 'Djurgårdsbrunn'Läs mer om 'Fiskartorpet'Läs mer om 'Fjäderholmarna'Läs mer om 'Galärvarvsporten'Läs mer om 'Haga slott 'Läs mer om 'Kaknästornet'Läs mer om 'Koppartälten i Haga'Läs mer om 'Lidingöbro'Läs mer om 'Lilla och Stora Skuggan'Läs mer om 'Naturhistoriska riksmuseet'Läs mer om 'Optiska telegrafen'Läs mer om 'Ornässtugan i Ulriksdal'Läs mer om 'Rosendals slott'Läs mer om 'Skafferiet'Läs mer om 'Skånska gruvan'Läs mer om 'Stallmästaregården'Läs mer om 'Stora Skuggans 4H-gård'Läs mer om 'Thielska galleriet'Läs mer om 'Tivoli'Läs mer om 'Villa Frescati'