TelegrafenCHAw.jpgFoto: Carl-Henrik AnkarbergGrafiskt element

Optiska telegrafen

Sverige har varit ett föregångsland inom telegrafin. Delvis efter fransk förebild introducerade kanslirådet Abraham Niclas Edelcrantz 1794 här den optiska telegrafen. Varje signalstation arbetade med tio rörliga träluckor som kunde inta två lägen på en hög träställning. Totalt kunde man sända 1024 olika signaler. På sätt och vis föregrep systemet senare tiders binära alfabet för bl.a. fjärrskrift och datakommunikation. Signalstationerna placerades på höga bergskrön och systemet byggdes ut under tidigt 1800-tal till Grisslehamn och Söderarm i norra skärgården och till Landsort i söder. Även Eckerö tullstation på Åland ingick via mellanstationen på Signilskär i telegraflinjen. Också en linje mellan Göteborg och Marstrand (Karlstens fästning) anlades.

Den optiska telegrafen hade både militär betydelse och var, trots sina brister, av stor nytta för civila sjöfartsunderrättelser. År 1853 introducerades den elektriska telegrafen i vårt land med en linje mellan Stockholm och Uppsala, och under de följande decennierna stängdes successivt de optiska telegrafstationerna. Sist nedlades linjen till Älvsnabben och Landsort. Detta skedde 1876.

Telemuseet byggde år 1994 en skalenlig kopia av en optisk telegrafstation som står på fältet nära Tekniska museet. Vid 200 årsjubileet av svensk telegrafi rekonstruerades en telegraflinje därifrån via provisoriska mellanstationer i Bredablickstornet på Skansen och Dagens Nyheter-huset i Marieberg till Drottningholms slott. Jubileumsdagen den 22 juni 1994 mottog kung Carl XVI Gustaf ett optiskt telegrafmeddelande därifrån till en tillfällig signalmast placerad högst upp på Götiska tornet i Drottningholmsparken.

Skriv ut

Läs mer om 'Bellmanshuset Gröna Lund'Läs mer om 'Borgen'Läs mer om 'Bredablick på Skansen'Läs mer om 'Djurgårdsbrunn'Läs mer om 'Fiskartorpet'Läs mer om 'Fjäderholmarna'Läs mer om 'Galärvarvsporten'Läs mer om 'Haga slott 'Läs mer om 'Kaknästornet'Läs mer om 'Koppartälten i Haga'Läs mer om 'Lidingöbro'Läs mer om 'Lilla och Stora Skuggan'Läs mer om 'Naturhistoriska riksmuseet'Läs mer om 'Optiska telegrafen'Läs mer om 'Ornässtugan i Ulriksdal'Läs mer om 'Rosendals slott'Läs mer om 'Skafferiet'Läs mer om 'Skånska gruvan'Läs mer om 'Stallmästaregården'Läs mer om 'Stora Skuggans 4H-gård'Läs mer om 'Thielska galleriet'Läs mer om 'Tivoli'Läs mer om 'Villa Frescati'