KrausgravCHAw.jpgFoto: Carl-Henrik AnkarbergGrafiskt element

Tivoli

Den lilla halvön i norra Brunnsviken rymmer spännande lämningar av en halvt bortglömd och förvildad engelsk park från 1780-talet, anlagd av parkarkitekten Fredrik Magnus Piper. Han betraktas som introduktör av den romantiska engelska parken i vårt land och Tivoliparken är ett av hans förstlingsverk.

Ytterst på Tivoliudden i en liten dalsänka kan man också finna ett monument över den tyskfödde kompositören Joseph Martin Kraus som ligger begravd där. Han avancerade till förste hovkapellmästare vid Gustaf III:s hov, men var sjuklig och dog samma år som kungen 1792, bara 36 år gammal. Kraus sista beställningsarbete som kompositör var en sällsamt intensiv symfoni till den kungliga bisättningen i april 1792, följd av en storslagen högdramatisk kantat vid kungens begravning en månad senare.

Kraus sägs ha funnit inspiration till sin musik under promenader i den romantiska Tivoliparken, men han bodde själv aldrig där. En större timrad panelförsedd paviljongbyggnad på en hög stengrund i Tivoliområdet har ibland felaktigt kallats Kraus paviljong. Den byggdes först år 1800 av ägaren till Bergshamra och Tivoliområdet, statssekreteraren vid utrikesexpeditionen Nils Anton Bark.

Skriv ut

Läs mer om 'Bellmanshuset Gröna Lund'Läs mer om 'Borgen'Läs mer om 'Bredablick på Skansen'Läs mer om 'Djurgårdsbrunn'Läs mer om 'Fiskartorpet'Läs mer om 'Fjäderholmarna'Läs mer om 'Galärvarvsporten'Läs mer om 'Haga slott 'Läs mer om 'Kaknästornet'Läs mer om 'Koppartälten i Haga'Läs mer om 'Lidingöbro'Läs mer om 'Lilla och Stora Skuggan'Läs mer om 'Naturhistoriska riksmuseet'Läs mer om 'Optiska telegrafen'Läs mer om 'Ornässtugan i Ulriksdal'Läs mer om 'Rosendals slott'Läs mer om 'Skafferiet'Läs mer om 'Skånska gruvan'Läs mer om 'Stallmästaregården'Läs mer om 'Stora Skuggans 4H-gård'Läs mer om 'Thielska galleriet'Läs mer om 'Tivoli'Läs mer om 'Villa Frescati'