OrnässtuganCHAw.jpgFoto: Carl-Henrik AnkarbergGrafiskt element

Ornässtugan i Ulriksdal

En svensk utställningspaviljong på världsutställningen i Paris år 1867 flyttades hem till Sverige och blev två år senare kungligt sommarhus på Ulriksdal. Där bodde kungens livmedicus professor Edvard Edholm. Den uppmärksammade byggnaden kom att bli förebild för många svenska trävillor i ”fornnordisk” byggnadsstil. Men huset är samtidigt en påminnelse om kung Karl XV:s intresse för de historiskt romantiska strömningar som låg i tiden.

I byggnaden blandades gammalt med nytt, exempelvis maskinsågade byggnadsdelar och inskrivna ordstäv ur Havamal på takstolarna. Förebilden är Ornässtugan i Dalarna, en timrad loftbyggnad från sent 1400-tal som besöktes av Gustav Vasa vintern 1521 på sin flykt undan unionskungen Kristian II:s soldater. Kopian vid Ulriksdal är mindre än originalet och därtill under senare tid åtskilligt förändrad.

På utställningen i Paris 1867 blev paviljongen Ornässtugan, liksom avdelningen för folkdräkter och de arkeologiska utställda föremålen stora svenska framgångar. I Ornässtugan visades då en svensk folkskoleinteriör samt presenterades svenska jordbruks- och fiskeredskap.

Skriv ut

Läs mer om 'Bellmanshuset Gröna Lund'Läs mer om 'Borgen'Läs mer om 'Bredablick på Skansen'Läs mer om 'Djurgårdsbrunn'Läs mer om 'Fiskartorpet'Läs mer om 'Fjäderholmarna'Läs mer om 'Galärvarvsporten'Läs mer om 'Haga slott 'Läs mer om 'Kaknästornet'Läs mer om 'Koppartälten i Haga'Läs mer om 'Lidingöbro'Läs mer om 'Lilla och Stora Skuggan'Läs mer om 'Naturhistoriska riksmuseet'Läs mer om 'Optiska telegrafen'Läs mer om 'Ornässtugan i Ulriksdal'Läs mer om 'Rosendals slott'Läs mer om 'Skafferiet'Läs mer om 'Skånska gruvan'Läs mer om 'Stallmästaregården'Läs mer om 'Stora Skuggans 4H-gård'Läs mer om 'Thielska galleriet'Läs mer om 'Tivoli'Läs mer om 'Villa Frescati'