Grafiskt element

Nyhetsarkiv

 

2021-04-28 | Heja Hållbara Djurgården!

Det hållbara DjurgårdenI dag lanserar Kungliga Djurgårdens Intressenter - 55 besöksnäringsaktörer på Djurgården – tillsammans en ny webbsajt om arbetet med Det hållbara Djurgården. En kunskapsbank för det gemensamma hållbarhetsarbetet och en inspirationsplats för alla som vill vara med i utvecklingsresan mot en hållbar framtid.

2021-03-09 | Jenny Lind i blomsterskrud på Internationella kvinnodagen

Jenny Lind-staty i blomsterskrud.Endast cirka tio procent av Sveriges statyer föreställer namngivna kvinnor. Den ojämna fördelningen uppmärksammades för fjärde året i rad av Interflora vid Internationella kvinnodagen den åttonde mars. Då smyckades alla namngivna offentliga kvinnliga statyer i landet i blomsterprakt. En av dem var statyn på operasångerskan Jenny Lind på Södra Djurgården.

2021-03-09 | Var med och inventera häckfåglar i Nationalstadsparken

stenskvatta-miguel-jaramillo-w-455-365px.pngMellan februari och augusti är alla som vill välkomna att bidra till att kartlägga det aktuella fågellivet vid Fjäderholmarna, Djurgården, Haga-Brunnsviken och Ulriksdal med omgivningar. Bakom initiativet står Stockholms Ornitologiska förening.

2021-02-17 | Tidiga vårvintern är ugglornas tid

Kattuggla1IMGLNw_2286.jpgDet är nu, under februari, mars och april – som besökaren har störst chans att få se och höra ugglor i Kungliga nationalstadsparken. Vid denna tid på året inleds ugglornas häckningsperiod och den uppmärksamme kan höra såväl revirrop som lockrop, när ungfåglarna lockar till sig en partner.

2021-02-09 | Pulkaåkning och vinteraktiviteter när parken skrudar sig i snö

Skridskoåkning vid Laduviken. Foto: Angielina Klintenberg.Snön ligger tjock och kylan biter sig fast vilket ger oss möjlighet till nya former av parkliv. I Nationalstadsparken finns många fina platser för pulkaåkning, skridskoåkning, skidåkning och såklart - platser som passar synnerligen bra att bara gå till med eller utan matsäck och en värmande dryck i termosen.

2020-12-02 | Hitta julstämning och uteaktiviteter i Nationalstadsparken

julgranskulor_ChFw.jpgSå här års brukar vi tipsa om julmarknader som äger rum i parken veckorna före jul. I år blir det inga julmarknader men som tur är finns det många saker som man kan göra ändå. Nationalstadsparken är alltid öppen och ett härligt mål för en promenad eller en utforskande utflykt. Här kommer några tips på saker att göra i december i Nationalstadsparken.

2020-11-12 | Utställning om Experimentalfältet i höst

Experimentalfältet-kalla-kungl-skogs-o-lantbruksakademin-455pxPå platsen där Stockholms universitets campus ligger finns en lång historia av forskningsverksamhet. Detta uppmärksammas i höst i en utställning på konstmuseet Accelerator vid Frescati. Med anledning av de skärpta allmänna råden är den fysiska utställningen tillfälligt stängd men det går att boka digitala visningar via museets hemsida.

2020-10-20 | Ny våtmark och bohålor åt groddjuren i vinter

Våtmark vid Bergshamra.Planer på att rensa upp bland dikesmarkerna vid Tivoliområdet har funnits länge. Men istället för att leda bort vattnet ur den sanka marken till Brunnsviken har Solna stad samlat det i en anlagd våtmark. En lösning som stadsträdgårdsmästare Nils Forsberg hoppas ska gynna både människor och groddjur.

2020-09-18 | Plocka skräp och bli en vinnare

Flicka plockar skräp i Håll Sverige rent-påseVarje dag är skräpplockardag på Kungliga Djurgården och i Nationalstadsparken, men den 19 september tar vi i lite extra. Kom och hjälp till! Som belöning får du till inte bara en ren park och ett rent Djurgården, utan du får även möjlighet att delta i en fin tävling.

2020-09-15 | Se film om jättenäckrosen på Bergianska

Näckros Bergianska. Foto: Gunvor Larsson.Nattens jättenäckrosor är en av Bergianska trädgårdens mest populära visningar. I år ställdes visningarna av den in på grund av det rådande läget med Covid-19. Istället bjuds vi på en filmad visning om jättenäckrosen när den blommade i Victoriahuset.

2020-08-27 | Upptäck fler delar av Ulriksdal

Ulriksdals slott NSP 25-år Foto-MostphotosNyfiken på Ulriksdal? Under sommaren har två nya promenader lagts in i appen Kungliga promenader om Ulriksdal. I dem får du lära dig mer om byggnaderna och guidas runt till slottsparkens höjdpunkter.

2020-08-26 | Missa inte naturfotoutställningen ”Kungliga Nationalstadsparken 25 år”

askadare-naturfotoutstallning-25-arsjubileum-455pxNu har du möjlighet att se den rika naturen och djurlivet i Nationalstadsparken fångade i alldeles fantastiska foton. Utställningen hittar du på Raul Wallenbergs torg som ligger mellan Berzelii park och Nybroviken i Stockholm. Den pågår till den 13 september.

2020-05-22 | Upptäck mångfalden i parken till fots eller på cykel

Startbild NaturkartanIdag den 22 maj firas den Biologiska mångfaldens dag. Och faktum är att det finns få områden av motsvarande storlek i landet som har så många noterade arter som Nationalstadsparken. Ett roligt sätt att utforska artrikedomen och de många varierade miljöerna i parken är med Naturkartan.

2020-05-17 | Skulpturutställning 2020: Alice Aycock på Södra Djurgården

Alice Aycocks skulptur Hoop La Chatworth-NSP 25 år-foto www.preks.seI sommar visas Alice Aycocks monumentala skulpturer på Kungliga Djurgården. Det blir konstnärens första separatutställning i Skandinavien, och den första att arrangeras i regi av Prinsessan Estelles kulturstiftelse.

2020-05-17 | Filmen ”Ä´ke det gudomligt” - ett år i Stockholms Ekopark i SVT tisdagen den 19 maj

Ekbacke-djurgarden-lars-nybeg-455pxPå tisdagen den 19 maj sänds en film signerad Henrik Ekman om kampen för att Ekoparken, sedermera Kungliga nationalstadsparken, skulle bli skyddad. Filmen ”Ä´ke det gudomligt” - ett år i Stockholms Ekopark sänds på jubileumsdagen av parkens invigning, tisdag den 19 maj kl 16.30-17.15 i SVT 2 med repris torsdag den 21 maj Kl 17.15-18.00 i samma kanal.

2020-05-15 | Fira Biologiska mångfaldens dag i Bergianska trädgården

Bergianska collage.Fira Internationella dagen för biologisk mångfald på Bergianska trädgården. Under Kristi himmelsfärdshelgen kan du på egen hand gå en mångfaldspromenad i deras trädgård. Promenadslingan har 15 stationer som skildrar den biologiska mångfalden i området.

2020-05-15 | Kungliga nationalstadsparken firar 25 år

Ulriksdals slott NSP 25-år Foto-MostphotosNationalstadsparken är idag viktigare än någonsin under rådande coronapandemi. En lunga mitt i city – i hjärtat av vår huvudstad. Natur som ger möjlighet till rekreation och hälsa. Nära och öppen för alla. I samband med Nationalstadsparkens 25 års jubileum lanserar Länsstyrelsen Stockholm information om Nationalstadsparken i appen Naturkartan med information om cykelstråk och natur-, kultur- och historiska platser.

2020-05-10 | Plantering för biologisk mångfald på Gärdesgatan

Bi som pollinerar foto Johan PonténEtt unikt pollineringsprojekt för stadsmiljö har inletts mitt i Kungliga nationalstadsparken. En sträcka om 700 meter på Gärdesgatan ska planteras för att på bästa möjliga sätt ge en egen gynnsam väg för pollinerare. Invigningen av projektet planeras till sommaren.

2020-04-30 | Utforska blomväxternas mångfald i Bergianska trädgården

Tulpaner i Bergianska. Foto: Mia OlvångUtforska blomväxternas mångfald i Systematiska avdelningen – med ny karta.

2020-04-30 | Orientera i Nationalstadsparken

Orienteringskontroll/Mostphoto.Nu i oroliga virustider är motion och natur extra viktigt. Ett tips för att kombinera de båda är orientera. Naturpasset erbjuder 40 orienteringskontrollpunkter på Norra Djurgården i skogen mellan Värtan i norr och KTH/Stadion i söder.

2020-04-30 | Orientera i Nationalstadsparken

Orienteringskontroll/Mostphoto.Upplev Nationalstadsparken i oroliga virustider genom att promenera eller motionera på egen hand eller i smittfritt sällskap på Norra Djurgården med NaturpassetNaturpasset erbjuder 40 orienteringskontrollpunkter i skogen mellan Värtan i norr och KTH/Stadion i söder. .

2020-03-18 | Ta en promenad i parken och njut av våren och fåglarna

Nötskrika1BABw.jpgI dessa tider av oro och mycket inomhusvistelse kan det vara extra viktigt att komma ut och få lite luft, njuta av vårsolen, se natur och höra fågelsång. Tyvärr har de guidade fågelskådarturerna på tisdagarna i Nationalstadsparken ställts in fram till den 28 april på grund av coronapandemin. Men det hindrar inte att du kan gå ut på en egen promenad.

2020-01-31 | Kungliga nationalstadsparken fyller 25 år

Karta över Nationalstadsparken 25-årsjubileum. Källa: Länsstyrelsen Stockholm.I år är det 25 år sedan Kungliga nationalstadsparken bildades. Ett 27 kvadratkilometer stort grönområde i Stockholm och Solna med ett rikt djurliv och historiska landskap och byggnader. Att ha tillgång till ett område med alla de värden som parken rymmer mitt i en storstad är unikt. Under 2020 firar vi detta genom att visa upp parken.

2019-11-28 | Julmarknader och julstämning i Nationalstadsparken

julgranskulor_ChFw.jpgFör den som vill uppleva julstämning finns mycket att välja på i Nationalstadsparken. Som vanligt arrangeras en mängd julmarknader, utställningar, luciatåg, plundringar och andra julaktiviteter för stora och små veckorna före och runt jul.

2019-10-31 | Välkommen på Ljusfest den 3 november!

Eldar speglas i Brunnsvikens vatten vid Ljusfesten i Hagaparken. Foto: Johan Sjölander.Ljusfesten runt Brunnsviken är en alldeles särskild och näst intill magisk tillställning mitt i Nationalstadsparken. Den lyckas både välkomna höstmörkret och lysa upp det. I år blir det fackeltåg och eldshower i alla väderstreck runt Brunnsviken. Ljusfesten 3 november kommer bli den ljusaste hittills. Missa den inte!

2019-10-26 | ”Hemestertips” för höstlovslediga

Höstlov. Källa: Mostphotos.För den som är hemma och ledig under höstlovsveckan finns det mycket att göra i Nationalstadsparken. Att bara vistas ute i de färgsprakande parkmiljöerna är en upplevelse i sig och många av slotten, muséerna och turistattraktionerna ordnar särskilda höstlovsaktiviteter.

2019-09-27 | Koloniområdet i Bergshamra 100 år

koloniområde_besök_Stockholms_äldsta_koloniområde_455x365.jpgI år är det 100 år sedan koloniföreningen i Bergshamra kom till stånd. I efterdyningarna av första världskriget och efter 1917 års dåliga skördar med hungersnöd och hungerkravalller som följd, letade såväl staten som olika föreningar med ljus och lykta efter odlingsbar mark i Stockholms närhet. En plats som kom att få en roll i detta var kronoegendomen Bergshamra strax intill Brunnsviken.

2019-09-13 | Nu invigs nya bron på Djurgården

Folke-Bernadotte-bron-Foto-Monica-Johnson-455px.jpgDen 17 september 2019 invigs Folke Bernadottes bro. Den nya bron sträcker sig över Djurgårdskanalen och binder samman Museiparken med Rosendal. Allmänheten är välkommen att närvara vid invigningen och premiärpromenera över bron. Under invigningsdagen finns även möjlighet att gå med på en kostnadsfri visning av Rosendals slott.

2019-09-11 | Estoniamonumentet - till minne av dem som förliste med Estonia

Estoniamonumentet på Södra Djurgården/Mostphotos.Den 28 september är det 25 år sedan 852 människor miste livet då passagerarfärjan M/S Estonia förliste på resan från Tallin till Stockholm. Till minne av dem invigdes tre år senare, på årsdagen av förlisningen, ett nationellt minnesmonument intill Galärparkskyrkogården på Djurgården.

2019-08-27 | Entréskyltar ger dig information om parken

Entreskylt11_w.jpgNär du besöker Nationalstadsparken är chansen stor att du möter en av de 13 informationsskyltar som finns uppsatta vid entréer till parken.

2019-08-27 | Promenadslinga i Bergianska trädgården visar växternas evolution

Strandpromenaden BergianskaParkerna runt Brunnsviken – Hagaparken, Pipers park, Tivoliparken, Bergianska trädgården – har alla skapats utifrån visioner om olika tiders parkideal. I Bergianska trädgården berättas nu även historien om de allra första växterna.

2019-05-22 | En oas med rik biologisk mångfald mitt i stan

ekbarkbocken_455x365.jpgFå områden av samma storlek i landet har så många noterade arter som Kungliga nationalstadsparken. I parken finns över 800 olika sorters blomväxter, mer än 1 200 skalbaggsarter och cirka 100 häckande fågelarter och en rik variation av miljöer. En oas för den som vill njuta av biologisk mångfald till vardags.

2019-02-27 | Sportlovstips – upptäck Nationalstadsparken

Kastellholmen_vinter_Johan_Sjölander_455x365.jpgÄr du i stan och vill ut och röra på dig under sportlovet? Ett tips är att se din stad med nya ögon. Upptäck till exempel Kungliga nationalstadsparken. Var ligger den och vad finns där? Var hittar du Kraus grav, Rövarns holme eller Prins Eugens ek?

2019-02-14 | Sportlov ute och inne i Nationalstadsparken

naturhistoriska-salong-oceans-our-blue-planet.jpgNationalstadsparken erbjuder en mängd aktiviteter under sportlovet den 24 februari till 3 mars. Vintern har inte gett upp och under sportlovsveckan finns bra möjligheter till såväl skidåkning som att pröva skridskorna. Och museerna har i år ett stort utbud av aktiviteter under hela sportlovsveckan.

2019-01-29 | Fågelskådning varje tisdag

Birdsinsunrise-1000x800.jpgÄven om vintern behåller sitt grepp länge till kan vi ana av dagsljuset att våren är på väg – och Tisdagsklubben drar igång sina fågelskådningar redan i februari!

2019-01-14 | Åk skidor och skridskor i Nationalstadsparken

Skidspar_Gardet-600x480.jpgFör den som vill vintersporta finns mycket att välja på i Nationalstadsparken. Stockholms stad kommer att anlägga skidspår på Gärdet bara kylan håller i sig, Stockholms Stadion har reda öppnat för skidåkning sju dagar i veckan, och skridskobanan på Östermalms IP har öppet till sent på kvällen.

2018-12-11 | Ny damm för vattensalamandrar

vattensalamandrar-funna-i-louddens-oljehamn-_455x357pxl.jpgEn ny damm för större vattensalamandrar kommer att anläggas i närheten av Loudden i Nationalstadsparken. Större vattensalamander är ovanlig i Stockholm och det finns färre än tio platser med arten.

2018-11-28 | Julmarknader och julstämning i Nationalstadsparken

julgranskulor_ChFw.jpgFör den som vill uppleva julstämning i förtid finns mycket att välja på i Nationalstadsparken. Som vanligt arrangeras en mängd julmarknader, julutställningar, luciatåg och andra julaktiviteter för stora och små veckorna fram till jul.

2018-11-13 | Sportfältets nya lekplatsär invigd

Sportfältets lekplats. Foto: Monica Johnson.Fredagen den 9 november invigdes lekplatsen på Sportfältet på Gärdet.

2018-10-29 | Välkommen till Ljusfesten - Se filmen!

brunnsviken-ronny-600x470.jpgSöndagen den 4 november är det dags för årets upplaga av Ljusfesten. Det är dags att lysa upp höstmörkret. Vi rör oss genom de rika natur- och kulturmiljöerna runt Brunnsviken, en del av Nationalstadsparken.

2018-10-22 | Höstlov med aktiviteter ute och inne

hostlov-bergianska-600x470.jpgVarför inte besöka Nationalstadsparken under höstlovet? Det ordnas massor med spännande aktiviteter för barn och unga i museer och i parken under lovet. Bergianska Trädgården, Naturhistoriska muséet, Sjöhistoriska museet, Prins Eugens Waldemarsudde och Skansen har program under veckan.

2018-10-17 | Nyupptäckta vrak i Nationalstadsparken undersöks

Vrak hittat i Nationalstadsparken.Foto: Jim Hansson, Statens maritima museer.Marinarkeologer från Sjöhistoriska museet undersöker under oktober flera nyupptäckta vrak kring Djurgården och Fjäderholmarna. Syftet är att få större kunskap om Nationalstadsparkens maritima kulturarv, om vad som döljer sig under vattenytan.

2018-10-04 | Ny gångbro över Djurgårdsbrunnsviken

bro_brunnsviken.jpgNu har arbetet startat med den nya gångbron över Djurgårdsbrunnsviken. Bron ska binda ihop museiparken på norra Djurgården med Rosendal på södra Djurgården. Den ska enligt planerna invigas hösten 2019.

2018-09-20 | Höstmarknader i Nationalstadsparken

hostmarknad-900x600.jpgHösten i Nationalstadsparken bjuder på vackra höstfärger, klara dagar – och höstmarknader. Redan den 22 – 23 september är det dags för Waldemarsuddes höstmarknad och sedan följer Skansens och Ulriksdals längre in på hösten.

2018-09-18 | Torphagen återställs varsamt

Torphagen-600x470.jpgTorphagen, ett för många okänt naturområde på Norra Djurgården, ska varsamt återställas till ett kulturlandskap med äldre träd och växter, samt gångvägar och stigar. Här finns en historia som sträcker sig till tidig medeltid.

2018-09-10 | Minnesvården efter flodvågskatastrofen öppen för allmänheten

IMG_0042_600x470.jpgDen minnesvård efter flodvågskatastrofens offer 2004 som anlagts på Djurgården i Nationalstadsparken är nu öppen för allmänheten.

2018-09-07 | Svamphelg med vandring

Bosse-Nylen-600x470-Louise-Tenn.jpgDet handlar om svamp i alla dess former på Naturhistoriska riksmuseet helgen 15-16 september. Som vanligt blir det en svamputställning där du kan titta på mängder av olika svampar.

2018-08-20 | Vandring bland försvunna gårdar och byar

Kaknastornet-GardetvyLNw-600x470.jpgFölj med på en vandring i Nationalstadsparkens allra äldsta historia. Vi får lära mer om vikingatiden och medeltiden i Kaknäsområdet, med guidning av av agrarhistorikern Clas Tollin.

2018-08-07 | Lär känna Sveriges största trädart!

Ek-600x470.jpgFölj med på ekvandring och lär dig mer om våra fantastiska ekar och deras rika biologiska mångfald under en härlig vandring i Nationalstadsparken. Här finns det största området i norra Europa för gamla ekar.

2018-07-04 | Upplev Brunnsviken som Gustav III

Gongol-delfinen_455x357.jpgUnder sommaren 2018 kan du upptäcka Brunnsviken på samma sätt som Gustav III. En återskapad kopia av hans lustgondol Delfinen kommer då att ligga till sjöss strax nedanför Vasaslätten som del i en förstudie som Solna stad driver.

2018-06-28 | Vattensalamandrar flyttar in i Nationalstadsparken

vattensalamandrar-funna-i-louddens-oljehamn-_455x357pxl.jpgI Loudden, i södra Norra Djurgårdsstaden, har Stockholms stad gjort ett antal utredningar inför planering och byggnation i området. I samband med detta hittades en större population av större och mindre vattensalamandrar i en damm.

2018-06-19 | Miniexpedition på Naturhistoriska

tordyvel-455x357.jpgHela sommarlovet kommer Naturhistoriska riksmuseet arrangera spännande upptäcktsfärder i naturen för barn mellan 6 och 12 år. Du får leta efter småkryp, träd och fåglar.

2018-06-07 | Minnesvård efter flodvågskatastrofen

IMG_0042_600x470.jpgI början av juni invigdes minnesvården efter flodvågskatastrofens offer 2004 som ligger på Djurgården i Nationalstadsparken. Den öppnas dock permanent först till hösten.

2018-05-31 | Fira Nationaldagen med galopp och opera

nationaldagsgaloppen2017_eikpage-1-640x516.jpgNationaldagen i Nationalstadsparken bjuder på allt från galopp och opera till trädgårdspyssel. Nationaldagsgaloppen på Gärdet inleds vid lunch med ponnytävlingar och därefter följer galopptävlingar, hattparad och mycket mer.

2018-05-23 | Naturpasset på Norra Djurgården

Djurgbrunnskanal_443x358.jpgUpplev Nationalstadsparken på ett nytt sätt – promenera eller motionera på Norra Djurgården och Lill-Jansskogen med Naturpasset! Det finns 40 kontrollpunkter i skogen mellan Värtan i och KTH/Stadion att besöka fram till och med den 4 november.

2018-05-15 | Hagadagen med musik, kultur och natur

Koppartälten-hagadagen_455x365.jpgHagadagen firas i år söndagen den 20 maj. Det blir en heldag med allt från gökotta och biodling till Bellmansföreställning och jazz. Det blir även seminarier om såväl Hagaparken som de Gröna kilarna.

2018-05-07 | Nationalstadsparken firar den biologiska mångfalden

NSP_Fjaril-logo-foto_Johan_Sjolander-340x274px.jpgDen 22 maj firas den biologiska mångfaldens dag. Och vad kan vara bättre än att njuta av bredden i naturen som finns i vår Nationalstadspark? Mellan den 20–27 maj sjuder Nationalstadsparken av aktiviteter som hjälper dig att komma ut och upptäcka parkens natur och djurliv.

2018-05-02 | Motionslopp i Nationalstadsparken

varruset7.jpgDet är ett imponerande stort antal motionslopp som genomförs i, eller som passerar, Nationalstadsparken. Stockholm Marathon är det mest kända, men det finns ytterligare ett stort antal lopp att välja på.

2018-04-26 | Valborgsmässofirande vid Ulriksdal

Valborg_people.jpgPå valborgsmässoafton den 30 april arrangeras traditionsenligt valborgsmässofirande vid Ulriksdals slott med kaffe, korv, chokladhjul och fiskdamm. Stockholms kammarkör sjunger in våren.

2018-04-04 | Möt våren och grodorna med barnvagn

Groda_Foto_Piet-Spaans_LicensCC_BY-SA-2_5_455x365.jpgVintern är på väg att ge upp och när är solen värmt vattnet till rätt temperatur kommer Isbladskärret att sjuda av grodliv. Följ med på en barnvagnsvandring på Södra Djurgården.

2018-03-26 | Påsk i Nationalstadsparken

kakaoträd.jpgÄven om våren låter vänta på sig går det att hitta vårtecken i Nationalstadsparken. Varför inte passa på att gå en runda i parken i påsk och leta efter de första snödropparna och lyssna på bofinken och koltrastarna?

2018-02-21 | Sportlov ute och inne i Nationalstadsparken

gärdet].jpgNationalstadsparken erbjuder en mängd aktiviteter under sportlovet. Vintern ser ut att hålla i sig och det innebär bra möjligheter till såväl skidåkning som att snöra på sig skridskorna för alla lediga barn och ungdomar. Och museerna har i år ett stort utbud av aktiviteter under hela sportlovsveckan.

2018-02-08 | Fågelskådning varje tisdag

birdsVåren närmar sig trots allt och Tisdagsklubben drar igång sina fågelskådningar i februari. Varje tisdagsmorgon finns det möjlighet att skåda fåglar i Nationalstadsparken.

2018-01-22 | Åk skridskor på Laduviken

FiskartorpsbackenDjurgårdsförvaltningen har plogat en 800 meter lång skridskobana på Laduvikens fina naturis intill Fiskartorpet. Den ligger på Norra Djurgården mellan Universitet och Norra Djurgårdsstan. Detta är ju klassisk idrotts- och friluftsmark, som i sig kan vara inspirerande att besöka.

2018-01-16 | Pröva skidorna i Nationalstadsparken

Skidåkare tar en tur i det nya skidspåret på Gärdet. Foto: Anneli Karlsson.Vintern har låtit vänta på sig men nu har äntligen snön börjat falla. För den som vill vintersporta finns mycket att välja på i Nationalstadsparken. Stockholms stad kommer att anlägga skidspår på Gärdet bara kylan och snön håller i sig, Stockholms Stadion har reda öppnat för skidåkning sju dagar i veckan, och skridskobanan på Östermalms IP har öppet till sent på kvällen.

2017-11-15 | Julmarknader och julstämning i Nationalstadsparken

julgranskulor_ChFw.jpgFör den som vill uppleva julstämning i förtid finns mycket att välja på i Nationalstadsparken. Som vanligt arrangeras en mängd julmarknader, julutställningar, luciatåg och andra julaktiviteter för stora och små veckorna fram till jul.

2017-10-30 | Ljusfesten lyser upp höstmörkret

Ljusfest_455x365.jpgSöndagen den 5 november är det dags för årets upplaga av Ljusfesten. Det blir sex fackeltåg i novembermörkret i Hagaparken och runt Brunnsviken. Marschaller kantar gångvägarna, vid Brunnsviken brinner eldar, flera ljusinstallationer planeras och det blir dans, musik och allsång för både barn och vuxna.

2017-10-26 | Höstlov med aktiviteter ute och inne

Höstlov_455x365.jpgVarför inte besöka Nationalstadsparken under höstlovet? Det ordnas massor med spännande aktiviteter för barn och unga i museer och i parken under lovet. Bergianska Trädgården, Naturhistoriska muséet och Prins Eugens Waldemarsudde har program under veckan.

2017-10-23 | Höstmarknad i Ulriksdals slottspark

UlriksdalslottoåparkLNw.jpgHantverk, delikatesser och aktiviteter för hela familjen! Under helgen 28 – 29 oktober fylls Ulriksdals slottspark med en storslagen höstmarknad. Förutom alla marknadsstånd finns massor av evenemang och aktiviteter att upptäcka.

2017-10-09 | Höstvandring Bergianska trädgården

BergianskaTrädgården_Höstvandring_455x365.jpgHösten innebär skördetid i trädgården. Bergianska trädgården visar upp skörden i köksväxtlandet söndagen den 15 oktober. Följ med på en rundvandring och njut av höstens sprakande höstfärger och se alla pumpor och gurkor som växt till sig under säsongen.

2017-09-04 | Idrottens dag i Hagaparken

idrottensdag_455x365.jpgSöndagen den 10 september är det åter dags för Idrottens dag i Hagaparken. Det är femte gången som arrangemanget genomförs. Målet för idrottsdagen är få fler unga att röra på sig och att bygga ett idrottsintresse. På pelousen nedanför Koppartälten och ända ut i Brunnsvikens vatten erbjuder idrottsföreningar prova på-idrott.

2017-08-28 | Svamphelg med vandring

Svamphelg_nrm_Foto_LouiseTenn_455x365.jpgLär dig mer om svamp! Träffa experter, kläm, lukta och känn. Naturhistoriska riksmuseet bjuder in till en fullmatad helg om svamp, lördag och söndag 2-3 september, med både svamputställning och svampvandringar i Nationalstadsparken.

2017-08-22 | Följ med på fladdermusspaning

Fladdermusspaning_455x365.jpgFölj med ut i augustinatten och spana efter fladdermössen i Nationalstadsparken. Lördagen den 26 augusti firas den Internationella fladdermusnatten och Naturhistoriska riksmuseet bjuder in till en helkväll i fladdermusens tecken.

2017-08-14 | Tjejmetet i Djurgårdsbrunnskanalen

Fisk-Pikeregträff-Tjejmete-Henrik C AnderssonLördagen den 19 augusti är det dags för Tjejmetet i Djurgårdsbrunnskanalen. Det är en årlig metartävling för tjejer i alla åldrar med fokus på umgänget och en trevlig dag tillsammans.

2017-06-26 | Odla staden – med miniexpedition!

Solros_odla-i-stadsmiljö_455x365.jpgFör fjärde sommaren genomförs utställningen Odla staden på Naturhistoriska riksmuseet. Temat är "Barn behöver naturen i staden", och alla barn kan följa med på en miniexpedition och spännande upptäcktsfärd i naturen.

2017-06-19 | Fira midsommar i Nationalstadsparken!

midsommarstang_ChFw.jpgEtt storslaget midsommarfirande bjuder Skansen på. Klockan 14 på midsommarafton startar det på med resning av stången och dans och lekar vid Tingvallen. Efteråt blir det en stor midsommardans när Skansens folkdanslag och Skansens spelmän bjuder upp till dans och lekar runt majstången.

2017-06-01 | Fira Nationaldagen med opera och galopp

HagadagenDet blir ett fullspäckat program i Nationaldagsparken under Nationaldagsfirandet den 6 juni. Kungliga Operan bjuder på försommarkonsert i Hagaparken, det blir stor galopptävling på Gärdet och den som är morgontidig kan starta med Flaggotta vid Sjöhistoriska.

2017-05-15 | Hagadagen – kultur, musik och natur

Koppartälten-hagadagen_455x365.jpgSöndagen den 21 maj är det aktiviteter för alla åldrar i Hagaparken. Det är Haga-Brunnsvikens vänner som bjuder in till Hagadagen och i år samordnas den med Gröna Kilarnas dag.

2017-05-09 | Se Djurgården med nya ögon

NordiskatakLNw.jpgFölj med på en skulpturvandring och upptäck skulpturer som döljer sig på fasader och byggnader. På Djurgården visar skulpturerna bilden av historien vid förra sekelskiftet. Det tidiga 1900-talets mest kända svenska skulptörer finns alla representerade här.

2017-04-17 | Vårveckor på Ulriksdal

blomsterutst_ulriksdal_FotoKunglHovstaterna_455x365.jpgUtställningen Blomstrande Vårfest inleder våren i Ulriksdals slottspark. Den pågår 19–23 april och 26 april–1 maj, kl. 11.00–17.00. Över 200 olika sortera penséer och historiska tulpaner visas och i Orangeriet skapas blomsterarrangemang som samspelar i den unika kulturmiljön.

2017-04-03 | Påsk i Nationalstadsparken

paskris_ChFw.jpgI Nationalstadsparken finns många aktiviteter att välja på under påsken för barn och vuxna. Här ett litet urval: Naturhistoriska riksmuseet bjuder in till skaparverkstad och påsklov med fiskar och fenor. Öppet hela påsklovet.

2017-03-20 | Följ med Tisdagsklubben på fågelskådning varje tisdag

Morkullaflyg1MMw.jpgMed våren kommer flyttfåglarna och Tisdagsklubben drar igång sina fågelskådningar. Varje tisdagsmorgon klockan 06.30 finns det möjlighet att skåda fåglar i Nationalstadsparken.

2017-02-22 | Sportlov ute och inne i Nationalstadsparken

pulka1PNw.jpgNationalstadsparken erbjuder en mängd aktiviteter under sportlovet. Vintern har inte gett upp och under sportlovsveckan finns bra möjligheter till såväl skidåkning som att pröva skridskorna. Och museerna har i år ett stort utbud av aktiviteter under hela sportlovsveckan.

2017-01-19 | Se förslag till minnesvård över tsunamins offer

NautilusDet är drygt tolv år sen 543 svenskar dog i den enorma flodvågskatastrofen som drabbade stora delar av Sydostasien. En minnesvård kommer att uppföras på Djurgården.

2017-01-16 | Föreläsningar om Hagaparken och Brunnsviken

HagaPelousen3PNw.jpgTa chansen att höra mer om Hagaparken och Brunnsvikens historia ur olika perspektiv. Sex kungliga akademier har satt ihop en föreläsningsserie i samarbete med Kommittén för Gustavianska Parken.

2017-01-13 | Julgransplundring på Ulriksdal

Uriksdals Slott vinterHelgen 14 och 15 januari är barn med medföljande vuxna välkomna till en historisk julgransplundring på Ulriksdals slott.

2016-12-16 | Åk skidor, pulka och skridsko i Nationalstadsparken

Skidspår GärdetVintern kom tidigt i år. För den som vill vintersporta finns mycket att välja på i Nationalstadsparken. Stockholms stad kommer att anlägga skidspår på Gärdet och även en liten skid- och pulkabacke.

2016-11-23 | Julmarknader och julstämning i Nationalstadsparken

julgranskulor_ChFw.jpgFör den som vill uppleva julstämning i förtid finns mycket att välja på i Nationalstadsparken. Som vanligt arrangeras en mängd julmarknader, julutställningar, luciatåg och andra julaktiviteter för stora och små veckorna fram till jul.

2016-11-07 | Jubileumshelg på Naturhistoriska riksmuseet

Naturhistoriska_riksmuseet_w.jpgI år är det hundra år sedan Naturhistoriska riksmuseet flyttade till Frescati. Den 12-13 november det är det stor jubileumsfest i dagarna två. Det bjuds bland annat på jubileumsjakt, Forskafnatt, tornvisning, skaparverkstad, musik och inte minst tidstypiska kläder från när museet byggdes.

2016-10-26 | Ljusfesten lyser upp höstmörkret

Eldar speglas i Brunnsvikens vatten vid Ljusfesten i Hagaparken. Foto: Johan Sjölander.Söndagen den 6 november är det dags för Ljusfesten vid Brunnsviken. I år är det tioårs jubileum och programmet är större än någonsin. Med tre fackeltåg, som alla slutar vid Koppartälten i Hagaparken, drar festligheterna igång.

2016-10-12 | Jubileumsvisning av Naturhistoriska riksmuseet

Naturhistoriska_riksmuseet_w.jpgI höst är det 100 år sedan Naturhistoriska riksmuseet invigdes i Frescati. Varje söndag året ut, med start den 16 oktober, blir det jubileumsvisning av museets skatter och spännande historia. Det är fri entré och visningen kostar inget.

2016-10-10 | Gott om motionsspår i Nationalstadsparken

Evening_jogger_(4488221416) nr4.jpgHösten är här men Nationalstadsparken lockar till besök året om. För många stockholmare är parkens alla gångvägar, stigar och vägar perfekta för löpning och jogging. Alternativen är många och de flesta hittar sina egna löprundor i parken.

2016-09-29 | Morgonskåda fågel även i oktober

DuvhökHWw.jpg.JPGDet finns fortfarande möjlighet att följa med på Tisdagsklubbens populära fågelvandringar tidigt på tisdagarna. Tre fågelvandringar återstår i år: den 4 oktober vid Lappkärrsberget och den 11 och 18 oktober vid Fiskartorpstornet.

2016-09-21 | Höstmarknad på Waldemarsudde och Skansen

Waldudde7-fasadVLNw.jpgSåväl Waldemarsudde som Skansen bjuder in till höstmarknad helgen 24 – 25 september. På Waldemarsudde är visningar av parken och rådgivning av trädgårdens personal.

2016-09-13 | Se Djurgården med nya ögon

Nordiska museetFölj med på en skulpturvandring och upptäck skulpturer som döljer sig på fasader och byggnader. På Djurgården visar skulpturerna bilden av historien vid förra sekelskiftet. Det tidiga 1900-talets mest kända svenska skulptörer finns alla representerade här.

2016-09-07 | Idrottens dag Hagaparken

Haga-pelousevy2-solstrimmaLNw.jpgSöndagen den 11 september arrangeras Idrottens dag Hagaparken för fjärde gången. Målet för idrottsdagen är få fler unga att röra på sig och att bygga ett idrottsintresse. På pelousen nedanför Koppartälten och ända ut i Brunnsvikens vatten erbjuder idrottsföreningar prova på-idrott.

2016-09-05 | Barnvagnsvandra bland Nationalstadsparkens ekar

ekLNw.jpgPassa på och gör något extra av barnledigheten. Följ med en auktoriserad naturguide (biolog eller biogeovetare) ut i naturen. Onsdagen den 7 september finns chansen till en organiserad barnvagnsvandring i Nationalstadsparken, det är den sista för året i parken.

2016-09-02 | Höstfest i Bergianska trädgården

Bergianska-dammLNw.jpgHösten är här och därmed höstmarknader och skördefester. Bergianska trädgården inleder redan söndag den 4 september med en höstfest för hela familjen. Det är ett tillfälle att också få svar på frågor om din trädgård och dina växter.

2016-08-31 | Svamphelg för alla intresserade

kantarell_455x365.jpgHelgen 3 och 4 september välkomnas såväl nybörjare som vana svampplockare till Naturhistoriska riksmuseet. Mellan kl 11-16 kan man följ med på vandring, tävla om en svampkorg, titta på svamputställning samt träffa svampexperter och museets forskare.

2016-08-29 | Besök Stockholms äldsta koloniområde

koloniområde_besök_Stockholms_äldsta_koloniområde_455x365.jpgSöderbrunns koloniområde på Norra Djurgården är Stockholms äldsta koloniområde. Förra året firade det 110 år. Stadsmuseet ordnar vandringar som börjar med 30-talets barnrikehus och som slutar vid Söderbrunn.

2016-08-22 | Håva vattendjur i Igelbäcken

GrönlingSista söndagen i augusti varje år firas Igelbäckens dag på Överjärva gård och i Ulriksdalsparken i Solna. Igelbäcken är Nationalstadsparkens enda ursprungliga vattendrag. Den rinner mellan Säbysjön på Järvafältet och har sitt utlopp i Edsviken vid Ulriksdal.

2016-08-18 | Lär mer om Nationalstadsparkens ekar

ekLNw.jpgNationalstadsparken tillhör de områden i Stockholms län med ett stort antal ekar som är värda att skydda och bevara. Söndagen den 21 augusti finns det möjlighet att lära mer om ekarna. Då arrangerar Naturhistoriska riksmuseet tillsammans med Länsstyrelsen en ekvandring i Nationalstadsparken.

2016-08-11 | Lär mer om Nationalstadsparkens ekar

ekLNw.jpgNationalstadsparken tillhör de områden i Stockholms län med ett stort antal ekar som är värda att skydda och bevara. Söndagen den 21 augusti finns det möjlighet att lära mer om ekarna.

2016-08-08 | Morgonskåda fågel på tisdagar

BerguvUnder slutet av sommaren och hösten fortsätter Tisdagsklubben med sina populära fågelvandringar tidigt på tisdagarna. Vill du inte ge dig ut på egen hand får du här sakkunnig ledning och möjlighet att bekanta dig med Nationalstadsparkens alla fåglar.

2016-08-02 | Tjejmetet i Djurgårdsbrunnskanalen

Fisk-Pikeregträff-Tjejmete-Henrik C AnderssonÅrets upplaga av Tjejmetet i Djurgårdsbrunnskanalen genomförs lördagen den 20 augusti. Det är en metartävling för tjejer i alla åldrar med fokus på umgänget och en trevlig dag tillsammans vid Djurgårdsbrunnskanalen.

2016-08-01 | Lär mer om Nationalstadsparken på cykel och vandringar

Haga-gångväg-cyklarLNw.jpgNationalstadsparken är utgångspunkten för cykelguidningar som under sommarn arrangeras med Solna som utgångspunkt. Kulturmiljöer i såväl parken som närliggande delar av Solna ingår i cykelturerna och det blir också historiska nedslag.

2016-07-11 | Stockholm Pride gästar Nationalstadsparken

Stockholm PrideStockholm Pride, Pridefestivalen, har i år sitt festivalområde på Östermals IP. Pride Park kommer att vara öppet från onsdag 27 juli till lördag den 30 juli med underhållning och framträdanden av över 200 artister, utställare som intresseorganisationer, politiska partier m m.

2016-06-30 | Nationalstadsparken per båt

Stegeholm mahognybåt Kungliga hagaAtt se Nationalstadsparken från sjösidan är en särskild upplevelse. Djurgårdsfärjan går med regelbundna turer året runt och under sommaren finns flera båtutflykter att välja på.

2016-06-20 | En vandring genom historien och naturen

EkbackendjurgLNw.jpgVandra genom historien, naturen och landskapet i världens första Nationalstadspark. Söndagen den 3 juli guidar Malin Jonell, Stockholms naturguider, på Norra Djurgården och visar bland mycket annat var det låg ett svartbrödrakloster från medeltiden och var lillprins Karl jagade vargar i slutet av 1600-talet.

2016-06-13 | Slåtterkurs - lär dig hantera en lie

SlåtterkursLär dig slå med lite och få hjälp med att ställa in din egen lie. För tredje året i rad arrangeras den 1 juli en slåtterkurs vid Bergianska trädgårdens ängar. Det är ett samarrangemang med Studieförbundet Vuxenskolan och Sveriges Hembygdsförbund.

2016-06-13 | Lär mer om humlans liv

orkidéängsöw.jpgAtt det finns humlor och andra bin är – liksom att det finns fjärilar – av helt avgörande betydelse för att växternas blomning ska ge frön och frukt. Men surret i såväl blomrabatter och fruktträd som på ängarna och i skogsgläntorna har minskat, liksom fladdret kring lavendeln och kattmyntan.

2016-06-08 | Hagadagen – natur och kultur i Hagaparken

HagadagenTa med picknicks-korgen till Hagaparken söndagen den 12 juni och delta i firandet av årets Hagadag. Det bjuds på musik och sång, guidningar på land och vatten, drakflygning, geocaching, mindfulness och tipspromenad.

2016-06-03 | Dagen då hela Hagaparken dansar

Hagadansen.jpgSolna kulturskola har i flera decennier använt Hagaparken både som scen och dansgolv i ”Hagadansen”. Dansen går i år av stapeln torsdagen den 9 juni.

2016-06-03 | Besök Stockholms äldsta koloniområde

IMG_0458.jpgSöderbrunns koloniområde på Norra Djurgården är Stockholms äldsta koloniområde. Förra året firade det 110 år. Stadsmuseet ordnar vandringar som börjar med 30-talets barnrikehus och som slutar vid Söderbrunn.

2016-06-02 | Fira Nationaldagen med galopp och opera

Nationaldagen2015_150606_143.jpgFirandet av Nationaldagen den 6 juni i Nationalstadsparken börjar redan klockan åtta vid Sjöhistoriska museet med sedvanlig Flaggotta.

2016-06-01 | Unik skulpturutställning på Djurgården

Skulptur_Caldera_455x365.jpgMed start den 5 juni visas en skulpturutställning på Kungliga Djurgården med verk av den brittiske konstnären Tony Cragg. Ett av verken, Points of View, är en cirka 6,5 meter hög skulptur i rostfritt stål.

2016-05-25 | Nationalstadsparken på hästryggen

Hästar, ridtävlingSnart är det dags för årets upplaga av Nationaldagsgaloppen. En tävling som under senare år utvecklats till en stor folkfest på Ladugårdsgärdet.

2016-05-20 | Mellan hägg och syren – lär mer om blommor

Bergianska-dammLNw.jpgFörsommaren är redan här och Nationalstadsparken står i blom. För den som vill lära mer om både vanliga och exotiska växter som blommar så här års ordnar Bergianska trädgården en vandring bland trädgårdens blommor

2016-05-18 | Se Djurgården med nya ögon

Nordiska museetFölj med på en skulpturvandring och upptäck skulpturer som döljer sig på fasader och byggnader. På Djurgården visar skulpturerna bilden av historien vid förra sekelskiftet. Det tidiga 1900-talets mest kända svenska skulptörer finns alla representerade här.

2016-05-12 | Kungens får på plats

FårFrån början av maj betar Kungens får i Nationalstadsparken. I år är det två fårflockar – en vid Stora skuggan och en på Södra Djurgården – som ser till att landskapet hålls öppet. 150 tackor med drygt lika många lamm har hyrts in över sommaren av Djurgårdsförvaltningen.

2016-05-04 | Cykla i Nationalstadsparken

Cykeltur_Ulriksdal_Kjell_B_Persson.jpgCykeln är det perfekta transportmedlet för den som vill upptäcka lite mer av Nationalstadsparken. Det finns ett 3,6 mil långt skyltat cykelstråk som sträcker sig från Ulriksdal till Blockhusudden på Södra Djurgården.

2016-04-20 | Djurgården bjuder in till Kulturnatt

kulturnattStockholm_455x365.jpgHylla det nordiska ljuset, lär dig mer om öl, gå på vernissage eller lyssna på elektronisk musik till fonden av Bruno Liljefors klassiska målningar. Djurgården i Nationalstadsparken slår på allvar upp portarna för säsongen under Kulturnatt Stockholm.

2016-04-11 | Barnvagnsvandra och möt våren på Djurgården

Djurgbrunnskanal-vy2LNw.jpgGrodor och salamandrar i Isbladskärret, vårfåglar som koltrast och bofink samt tussilago vid dikeskanten. Det och mycket mer utlovas av Anna Petri som guidar vid den barnvagnsvandring som Storstockholms Naturguider genomför på Djurgården torsdagen den 14 april.

2016-03-30 | Påsklov i Carls Eldhs ateljé

påsklov Carl EldhCarl Eldhs ateljé smygstartar säsongen med att bjuda in till aktiviteter för påsklovslediga barn (4 – 11 år) i sällskap av vuxen. Den 2 april är det påsklovslördag med visningar och aktiviteter.

2016-03-18 | Påsk i Nationalstadsparken

paskris_ChFw.jpgDet är många aktiviteter för både små och stora i Nationalstadsparken under påsken.

2016-03-18 | Välj mellan hundratals aktiviteter i Nationalstadsparken

Cyklandekillar_DjurgårdenLGBw.jpgNu har årets evenemangsfolder för Nationalstadsparken kommit. Med den i fickan kan välja mellan ett hundratal natur- och kulturaktiviteter som äger rum i Nationalstadsparken under 2016.

2016-03-14 | Träffa Tilia, Betula och Robur – träden i barnens park

Trädvandring i HagaparkenSedan 1990-talet har många tusen Solnabarn träffat Tilia, Betula och Robur (linden, björken och eken) som växer i Nationalstadsparken. Barnen kan först vara lite föraktfulla ”det är ju bara träd”, men när de får höra trädens fantastiska fakta ändras tonfallet och intresset växer. Träd är ju spännande!

2016-03-11 | Ägg från berguv räddade i Norra Djurgårdsstaden

BerguvFyra nylagda berguvsägg har flyttats från en balkong i ett pågående bygge vid Norra Djurgårdsstaden till Skansen. Berguven är fridlyst och det finns bara ett 30-tal kända revir i Stockholms län.

2016-03-11 | Naturhistoriska riksmuseet firar 100 år i Frescati

Naturhistoriska_riksmuseet_w.jpgNaturhistoriska riksmuseet firar i år att det var 100 år sedan museet flyttade in i sin nuvarande byggnad i Frescati. Det kommer att uppmärksammas under hela året. Den 12–13 november blir det stor födelsedagsfest.

2016-02-26 | Vårvintern bästa tid för ugglevandring

Kattuggla4xIMG_2295LNw.jpgDet är nu – under februari, mars och april– som det är störst chans att få se och höra ugglor i Nationalstadsparken.

2016-02-25 | Sportlov ute och inne i Nationalstadsparken

Skidspår GärdetNationalstadsparken erbjuder en mängd aktiviteter under sportlovet. Vintern håller i sig och det innebär bra möjligheter till såväl skidåkning som att snöra på sig skridskorna för alla lediga barn och ungdomar.

2016-02-02 | Fri entré på många museer i Nationalstadsparken

Sjöhistoriska museet_w_AJ.jpgFrån och med den 1 februari 2016 införs åter fri entré på vissa statliga museer. Det är sammanlagt 18 museer som kan slopa inträdet och sex av dem ligger i Nationalstadsparken.

2016-01-25 | Rätt tid att se djurspår i snön

Ekorre spårSnön ligger kvar i delar av Nationalstadsparken. Då finns chansen att se spår efter däggdjur som är i full verksamhet även under vintern.

2015-12-21 | Här gör åtgärder mot buller i parken mest nytta

Trafikplats Haga norra sett från Hagatippen. Foto: Lars Nyberg.Delar av Kungliga nationalstadsparken har höga bullernivåer. En kartläggning som Länsstyrelsen har beställt pekar ut de platser i parken med höga rekreationsvärden där ljuddämpande insatser kan göra störst nytta.

2015-12-02 | Åk skidor, pulka och skridsko i Nationalstadsparken

pulka2PNw.jpgVintern är här på riktigt och det finnas gott om skidspår att välja på i Nationalstadsparken. Stockholms stad har anlagt skidspår på Gärdet, och snart ska det även finnas en liten skid- och pulkabacke där. Stockholms Stadion bjuder in till skidåkning sju dagar i veckan, och skridskobanan på Östermalms IP har öppet till sent på kvällen.

2015-11-25 | Julmarknader och julstämning i Nationalstadsparken

pepparkakor2_ChFw.jpgFör den som vill uppleva julstämning i förtid finns mycket att välja på i Nationalstadsparken. Som vanligt arrangeras en mängd julmarknader, julutställningar, luciatåg och andra julaktiviteter för stora och små veckorna fram till jul.

2015-11-09 | Teman lockar till vandring

pelousenogrp-nov05LNw.jpgLängtan efter kunskap om allt från ugglor till våra gamla naturvetare lockar ut stockholmarna i Nationalstadsparken, och det ska gärna vara en kvällstur. Så kan årets vandringar med Storstockholms naturguider summeras. Den 22 november är det dags för årets sista vandring i parken med naturguide.

2015-10-15 | Ljusfest vid Brunnsviken med många nyheter

Eldar speglas i Brunnsvikens vatten vid Ljusfesten i Hagaparken. Foto: Johan Sjölander.Ett av årets största evenemang i Nationalstadsparken närmar sig: Ljusfesten vid Brunnsviken. Söndagen den 1 november genomförs den för åttonde året och i år kommer hela Brunnsvikenområdet att fyllas med aktiviteter samt ljus och eldar av alla de slag.

2015-10-08 | Följ med och utforska mossor och lavar

Lavva-o-mossa-Lars-Hedenäs-och-Louise-Tenn_455x365.jpgÄr mossor för det mesta gröna? Och kan lavar bli 1000 år gamla? Följ med Naturhistoriska riksmuseets experter ut på en vandring i Nationalstadsparken, inspireras och upptäck en spännande värld.

2015-09-10 | Höstvandra i parken och få ny kunskap

Kärleksstigen3PNw.jpgVarje årstid i Nationalstadsparken bjuder naturen och djurlivet på nya upplevelser. Men det är inte bara det som växer och lever i parken som är värt att titta på, här finns också spännande byggnader och massor med historia att upptäcka.

2015-08-28 | Skördefest på Sportfältet

Lekmiljö på GärdetÖstermalms stadsdelsförvaltning bjuder in barn och vuxna för att ta fram ett förslag på ny lekmiljö på Sportfältet söder om beachvolleyplanerna och Kampementsbadet.

2015-08-26 | Se sällsynt fisk på Igelbäckens dag

GrönlingVälkommen till Igelbäckens dag söndagen 30 augusti. Då finns möjlighet att se den sällsynta fisken grönling som lever i Igelbäcken och bara finns på ett fåtal platser till i Sverige.

2015-06-26 | Båtutflykter i Nationalstadsparken

Stegeholm mahognybåt Kungliga hagaI Kungliga nationalstadsparken har du alltid nära till vatten. Kuststräckan är lång, här finns flera sjöar och den vackra Djurgårdsbrunnskanalen som är inbäddad i grönska och kantad av spännande hus. Passa på att upplev parken från sjösidan.

2015-06-25 | Välkommen på invigning av en ny stadsodling i Tessinparken

Oregano - odla på din balkong.På kvällen torsdagen den 25 juni är alla odlingsintresserade välkomna till invigningen av en ny stadsodling i Tessinparken. Passa på att köpa kravodlade plantor och att lära dig mer om stadsodling och om ekologiska spridningszoner.

2015-06-22 | Besök våra närmaste våtmarker

TofsvipaNationalstadsparken bjuder på många olika naturtyper. På bekvämt avstånd från Stockholms innerstad finns våtmarker med ett enastående rikt växtliv och djurliv.

2015-06-17 | Cykla i Nationalstadsparken

Cykeltur_Ulriksdal_Kjell_B_Persson.jpgFör den som enkelt vill ta sig runt i Nationalstadsparken och upptäcka lite mer av allt parken har att erbjuda är cykeln det perfekta transportmedlet.

2015-06-09 | Bellevueparken åter till 1700-talet

BellevuebänkPNw.jpgLite gömd bakom trafikleder och Wennergren-Gren Center ligger en av Nationalstadsparkens historiska parker: Bellevueparken. Den har i samband med byggandet av Norra Länken fått en omfattande upprustning och erbjuder idag samma stigar och växtlighet som på 1700-talet.

2015-05-29 | Möt oss på Stockholm Marathon

Marathonlöpare på Djurgårdsbrunnsbron. Foto: Martin Ekequist.Från torsdag kväll till lördag förmiddag kommer medarbetare från Länsstyrelsen att finnas på plats på Östermalms IP när marathonlöparna hämtar ut sina nummerlappar, för att berätta om Kungliga nationalstadsparken.

2015-05-27 | Alla evenemang i Nationalstadsparken samlade

Framsida evenemang 2015Nu finns evenemangskalendern för allt som händer under andra halvåret i Nationalstadsparken att ladda ner.

2015-05-22 | Kungliga nationalstadsparken 20 år firades

Nationalstadsparken 20 år - ceremoni på Ulriksdals slotss borggård. Foto: Lars Nyberg.I torsdags den 21 maj firades tjugoårsjubliléet av Kungliga nationalstadsparken vid en ceremoni på Ulriksdals slotts borggård. Kung Carl XVI Gustaf och kronprinsessan Victoria närvarade och tal hölls av bland andra landshövding Chris Heister.

2015-05-13 | Stockholm Marathon och ytterligare 20 löparlopp

Marathonw.jpgDet är ett imponerande stort antal motionslopp som genomförs i, eller som passerar, Nationalstadsparken i år. Stockholm Marathon är det mest kända, men det finns ytterligare 20 lopp att välja på.

2015-05-11 | Entré som miljoner passerar

Hans JanssonDet finns en självklar och välkänd entré till Kungliga nationalstadsparken med en byggnad som många passerar: Sjöcaféet med Visit Djurgården vid Djurgårdsbron.

2015-04-24 | Hagadagen med Bellman och nygamla skulpturer

Haga-pelousevy2-solstrimmaLNw.jpgHagadagen genomförs lördagen den 30 maj. Den bjuder på allt från en Bellmansföreställning till drakflygning. Det blir dessutom invigning av Sivert Lindbloms skulpturer som är tillbaka vid trafikplatsen Haga Norra.

2015-04-16 | Ut i parken med auktoriserade guider!

Maria Bergström NaturguideUnder devisen ”Ut i naturen” lockar varje helg Storstockholms naturguider ut stockholmare på organiserade upptäcktsfärder i naturen. I Nationalstadsparken genomförs under 2015 runt 20 guidningar som handlar om allt från naturfilosofi till ugglor och humlor.

2015-03-27 | Båtar, ljug och picknick på spännande Beckholmen

Beckholmen-docka1LNw.jpgBeckholmen, som ingår i Kungliga nationalstadsparken, är en liten ö som ligger utanför Gröna Lund på Djurgården. Sedan flera hundra år tillbaka har Beckholmen varit ett maritimt centrum för träskutor och ångbåtar, och än idag är båtlivet och varvsverksamheten i högsta grad levande på ön.

2015-03-18 | Annorlunda trädvandring i Nationalstadsparken

Klibbal - fotograf Pia Östensson_2.JPGKungliga nationalstadsparken bjuder på en rik trädflora. Ek, asp, lönn, tall och björk tillhör de vanligaste arterna, men här finns även gott om sälg, al, rönn och hassel. Den som tar sig ut och vandrar i parken har dessutom god chans att stöta på exempelvis bok, lärk och lind. Pia Östensson är biolog vid Naturhistoriska riksmuseet och håller i slutet av mars en lite annorlunda trädvandring i Nationalstadsparken, där deltagarna får lära sig att känna igen träden − utan löv.

2015-02-18 | Senvintern bästa tid för ugglevandring

Kattuggla2IMGLNw_2290.jpgDet är nu, under februari, mars och april – som besökaren har störst chans att få se och höra ugglor i Kungliga nationalstadsparken. Vid denna tid på året inleds ugglornas häckningsperiod och den uppmärksamme kan höra såväl revirrop som lockrop, när ungfåglarna lockar till sig en partner.

2015-02-09 | Igelbäcken i Solna

IgelbäckenOas för naturälskare − och grönlingar! Igelbäckens naturreservat ligger i norra Solna, och dess östra del ingår i Kungliga nationalstadsparken. Genom reservatet flyter Igelbäcken − en tio kilometer lång bäck som tar sin början i Säbysjön i Järfälla och fortsätter genom Järvafältet för att sedan mynna ut i Edsviken vid Ulriksdals slott.

2015-01-27 | Skidspår på Gärdet och Stockholms Stadion

Skidåkare tar en tur i det nya skidspåret på Gärdet. Foto: Anneli Karlsson.Stockholmare som vill åka längdskidor kommer även i vinter få möjlighet att åka i preparerade spår på Gärdet.

2015-01-20 | Ett unikt beslut om en unik Nationalstadspark

Görel Thurdin– Det var ett väl förberett lagförslag och vi visste vad vi gjorde när Nationalstadsparken bildades. En viktig förutsättning var att vi inte tog beslutet över huvudet på kommunerna.

2014-11-20 | Julmarknader med lång tradition

pepparkakor2_ChFw.jpgJulen närmar sig och den som vill uppleva julstämning i förtid kan besöka de julmarknader som arrangeras runt om i Nationalstadsparken.

2014-10-21 | Höstutflykt till Ulriksdals slott

Ulriksdal-orangeri3-häckLNw.jpgDen första helgen i november är det höstmarknad på Ulriksdals slott. Det är ett utmärkt tillfälle att ta en närmare titt på såväl slottet, museerna och parken som slottskapellet.

2014-10-14 | Ljusfest håller mörkret borta

Ljusfestw.jpgEn idé om att locka ut besökare i parken även den mörka årstiden har på sju år växt till ett av de största evenemangen i Kungliga Nationalstadsparken.

2014-10-07 | Vitkindad gås vid Fjäderholmarna

VitkindadgåsliggandeSöLw.jpg.jpgDen vitkindade gåsen håller ställningarna på Fjäderholmarna. Trenden att fler och fler flyttar över till Stora Fjäderholmen håller i sig även 2014.

2014-09-15 | Ulriksdals slotts spegeldamm återfår sin 1700-talsform

En karta från 1700-talet visar hur spegeldammen vid Ulriksdal slott såg ut på den tidenSpegeldammen vid Ulriksdals slott ska återfå sin ursprungliga form från 1700-talet. Det är Satens fastighetsverk (SFV) som i mitten september inleder restaureringen.

2014-09-04 | Lär om geologi i Nationalstadsparken

Geologisk vandring i Frescati. Foto: Naturhistoriska riksmuseet.Den trettonde september är Geologins dag – en festdag för dig som är intresserad av sten, mineral, jord och bergarter. Naturhistoriska riksmuseet arrangerar då geologisk vandring i Kungliga nationalstadsparken. Du kan också utforska spännande geologiska lämningar på egen hand.

2014-09-04 | Nu går havsöringen till!

Fisk Pikeregträff Henrik C Andersson Det är få storstäder som kan bjuda på ett så bra fiskeutbud som Stockholm. I vattnen runt Kungliga nationalstadsparken finns det till exempel lax, öring, gädda, strömming och abborre. Henrik C Andersson, länsfiskekonsulenten, delar med sig av sina bästa tips.

2014-08-27 | Rikligt med svamp i Kungliga nationalstadsparken

Bo nylen plockar svampHösten är här och därmed svampsäsongen. Svampexperterna gläds åt varje regndroppe och utlovar gott om svamp i Kungliga nationalstadsparken, som uppvisar stor artrikedom när det gäller svamp.

2014-08-20 | Hagadagen

KoppartältenvårPNw.jpgLördagen den 30 augusti är det dags för Hagadagen. Det blir drakflygning, körsång, vandringar, skattsökning och musikteater. Allt i anslutning till Koppartälten.

2014-08-15 | Skärgården börjar på Fjäderholmarna

Fjäderholmarna hamnen. Foto: Pontus Fall.Fjäderholmarna är ett spännande resmål och har en rik historia som samlingsplats för fiskare, militärbas och skådeplats för ett spritkrig.

2014-07-11 | Stadsodling på Naturhistoriska riksmuseet

Foto: Lars NybergI sommar flyttar museets skaparverkstad ut på innergården. Stora och små besökare inbjuds till utställningen Odla staden och att själva pröva på att stadsodla.

2014-07-01 | Sevärdheter från cykel

Broschyr cykelstråk.jpgKungliga nationalstadsparken är inte bara en plats som lämpar sig för joggingturer och promenader – det finns även fina cykelstråk genom parken.

2014-07-01 | Paddla i parken

Kanotister.JPGAtt uppleva Kungliga nationalstadsparken från vattennivå är förmodligen ett av de mest intressanta sätten. Med paddeln i handen kan du själv välja fart och riktning. Kanotuthyrning hittar du både på Djurgården och i Brunnsviken.

2014-05-15 | Ekosystemtjänster – i hjärtat av din stad

Tom Arnbom.jpgVärldsnaturfonden WWF deltar på flera vis i arbetet med Kungliga Nationalstadsparken Här ger Tom Arnbom, biolog vid Världsnaturfonden, sin syn på Nationalstadsparkens värdefulla ekosystemtjänster.

2014-04-29 | Haga slott – ett kungligt hem

Haga_slott_2008a.jpgNär kronprinsessan Victoria och prins Daniel flyttade in i Haga Slott 2009 i Nationalstadsparken återfick slottet sin kungliga glans.

2014-04-23 | Spring och vinn i Nationalstadsparken

Evening_jogger_(4488221416) nr4.jpgAntalet löpartävlingar har stigit i takt med stockholmarnas explosionsartade löparintresse. Många av tävlingarna går genom Nationalstadsparkens natursköna nejder.

2014-04-22 | Thiel på tapeten

ErnestThiel2.jpgThielska Galleriet på Blockhusudden på Djurgården i Nationalstadsparken tillhör Sveriges främsta konstmuseum. Under våren 2014 visas en uppmärksammad dokumentär på SVT Play om museets grundare, den konstälskande bankiren Ernest Thiel. Samtidigt visar Thielska galleriet en utställning som gläntar på dörren till familjelivet i Thiels hem.

2014-04-16 | Ny fisktrappa vid Ulriksdal

Fisktrappa.JPGOnsdagen den 16 april, precis innan påskhelgen, invigdes en fisktrappa vid bron över Igelbäcken vid Ulriksdals slottspark.

2014-04-14 | Fira påsk i Nationalstadsparken

Easterbunny_1.jpgPåsken närmar sig och det finns alla möjligheter att fira den i Nationalstadsparken. Vi har fyllt på kalendariet och bjuder här på tips om aktiviteter med påskkänsla.

2014-04-11 | Diskutera Nationalstadsparkens kulturvärden

Länsstyrelsen och Naturhistoriska riksmuseet har inlett ett samarbete för att undersöka vilka kunskaper som finns om Nationalstadsparkens biologiska mångfald och kulturella värden.

2014-04-04 | Upplev lantliv på Djurgården

4H-gården, Bondegårdsskola.JPGMitt i Nationalstadsparken – bara en kvart med cykel till Stureplan – erbjuder Stora Skuggans 4H-gård gammeldags svenskt lantliv. Från morgon till kväll sjuder gården av aktiviteter alla dagar i veckan.

2014-03-25 | Nationalstadsparken i kikaren

Nationalstadsparken i kikaren.JPGStockholms Ornitologiska förenings Tisdagsklubb har anordnat fågelvandringar i Nationalstadsparken i 25 år. Följ med en kylig morgon i mars på en tur i Norra Djurgården.

2014-03-25 | När kungen fällde vargar vid Lappkärret

Fåglar i Lappkärret.JPGPå Norra Djurgården finns sjön Lappkärret, som har ett rikt fågelliv. Namnet härstammar från tiden då området var en kunglig jaktpark.

2014-03-25 | Kommunarterna trivs i Nationalstadsparken

Bredbandad ekbarksbock.jpgPå Norra Djurgården finns högar med ekved som tjänar som föda åt Stockholms kommunart; den bredbandade ekbarkbocken.

2014-03-24 | Nationalstadsparken – biologisk mångfald värd att bevara

Erik Andersson.jpgMitt i Nationalstadsparken finns Stockholm Recilence Centre, ett tvärvetenskapligt center för forskning kring social-ekologiska system. Centret har hela världen som arbetsfält, men med Brunnsviken runt knuten är det inte heller förvånande att flera undersökningar berört Nationalstadsparken. Här ger Erik Andersson, forskare vid Recilience Centre, sin syn på Nationalstadsparkens betydelse för Stockholms biologiska mångfald.

2014-03-18 | Bidra med kunskap om Nationalstadsparken

Länsstyrelsen och Naturhistoriska riksmuseet har inlett ett samarbete för att undersöka vilka kunskaper som finns om Nationalstadsparkens biologiska mångfald och kulturella värden.

2014-03-04 | Mot Ulriksdal! Mot Ulriksdal! Stjärtand, strömstare, kattuggla!

Kattuggla4xIMG_2295LNw.jpgJust nu under vårvintern är Ulriksdal en trevlig plats i Kungliga nationalstadsparken. Färggranna stenknäckar och steglitsor sitter i trädtopparna och skogsduvorna börjar inta sina bohål

2014-01-24 | Nationalstadsparken i vinterskrud

Skidåkare tar en tur på det nya skidspåret på Gärdet. Foto: Anneli Karlsson.Så har vintern och snön kommit till slut. Många Stockholmare passar på att dra på sig skidorna för turer i stadens parker. Nationalstadsparken bjuder på flera härliga platser för skid- och pulkaåkning.

2014-01-02 | Webbredaktör sökes tilll Nationalstadsparkens webbplats

Under 2014 behöver vi redaktionell förstärkning till Kungliga nationalstadsparkens webbplats.

2013-11-07 | Årets Ljusfest vid Brunnsviken

Koppartälten, Ljusfesten 2013. Foto: Lars Nyberg.Söndagen 3 november lystes höstaftonen upp av tusentals marschaller runt Brunnsviken. Detta är en årlig festlighet som utspelar sig i Nationalstadsparken och som lockar allt fler besökare.

2013-09-26 | Besökscentret ”Visit Djurgården” invigt

NSP Karta Visit Djurgården-foto- Anders -SvenssonNu är Djurgårdens nya besökscenter ”Visit Djurgården” invigt. Tack vare besökscentret får fler Stockholmare och hitresta turister möjlighet att ta del av allt vad Djurgården och Nationalstadsparken har att erbjuda.

2013-09-20 | 100 miljoner kronor till Nationalstadsparken nästa år

pelousenogrp-nov05LNw.jpgRegeringen föreslår i höstbudgeten att hundra miljoner kronor satsas på Kungliga nationalstadsparken. Pengarna är mycket välkomna och kommer bland annat att kunna användas till att öka tillgängligheten till parken.

2013-08-22 | Gustav III och Bellman gör åter teater i Haga

Skådespelare Hagadagen 2013På Hagadagen den 31 augusti återupplivas kung Gustav III och Carl-Michael Bellmans Haga. Då bjuder Haga-Brunnsvikens Vänner på teater där vi får se Gustav III regissera två scener från Mozarts opera ”Figaros bröllop” tillsammans med en motsträvig Bellman som Greven och kungen själv som Figaro.

2013-08-19 | Sveriges stadsträdgårdsmästare kongressar i Kungliga nationalstadsparken

Pelousen i Haga.I slutet av augusti arrangerar Solna stad och Föreningen Sveriges Stadsträdgårdsmästare(FSS)föreningens årliga kongress i Solna. Kongressen, som samlar drygt hundra parkföreträdare och politiker från hela landet, genomförs till stor del i Kungliga nationalstadsparken. Årets tema är ”Rum för parklandskap i staden? Då, nu och sedan”.

2013-06-20 | Lärkrutor ska locka lärkorna åter till Ladugårdsgärdet

Lärkrutor. Foto: Mats Gothnier.Förr var lärksång över åkermarkerna ett säkert vårtecken, men sånglärkorna har blivit mycket färre. En anledning är förändrade jordbruksmetoder. Man kan underlätta lärkornas häckning genom att plöja upp små öppna jordytor i fälten.

2013-05-07 | Nationalstadsparken sett ur konstnärsperspektiv

Cumelinveruubw.jpgI flera hundra år har Kungliga nationalstadsparken inspirerat både konstnärer, författare och musiker. I ett bildspel bjuds du här på en resa tillbaka i tiden. Du får spännande glimtar av hur både livet i parken och själva miljöerna har sett ut genom århundradena. Bildspelet är producerat av Kommittén för Gustavianska parken.

2012-08-24 | På kärleksstig runt Isbladskärret

Kärleksstigen3PNw.jpgDen 23/8 invigde Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel Kärleksstigen vid Isbladskärret på Södra Djurgården. Stigen är en bröllopsgåva till Kronprinsessparet från Världsnaturfonden WWF. Den är 390 meter lång och sträcker sig längs sydvästra stranden. Nya skyltar berättar om det fantastiska växt- och djurlivet i och kring Isbladskärret. Du når Isbladskärret t.ex. med buss 69 från Sergels torg.

2012-05-11 | Mystiskt hål var brunn

Brunn-korrigeradI fjol upptäcktes ett stort kvadratiskt hål i gräsmattan utanför Orangeriet. För att ta reda på mera, har en arkeologiskt undersökning gjorts på uppdrag av Statens fastighetsverk. Utgrävningen visade att hålet var en knuttimrad brunn, som kan ha ingått i bevattningssystemet till 1600-talets barockpark.

2012-04-05 | Följ med på fågelvandring

Större-hackspettSJw.jpgVåren är här och fågellivet är i full gång i Nationalstadsparken. Följ med på någon av de många fågelvandringar som anordnas i parken. I vårt kalendarium får du många tips. Eller ta en egen tur och upplev berguvens hoande i vårkvällen eller ta med termosen och sätt dig i solen och spana på Lappkärrets fåglar.

2011-09-23 | Lär dig mer om Kungliga nationalstadsparken

Broschyr cykelstråk.jpgVill du lära dig mer om Nationalstadsparken och kanske hitta till nya platser i parken? Länsstyrelsen har tagit fram flera broschyrer om Nationalstadsparken som hjälper dig runt till parkens unika natur och kultur. Broschyrerna finns tillgängliga på svenska och engelska.

2011-07-14 | Upplev Brunnsvikens landskap från vattnet

Brunnsviken-vyBellevueLNw.jpgBåtturerna i Brunnsviken avgår vid Haga Södra, nedanför Stallmästaregården. Turen gör fyra stopp längs Brunnsvikens strand där du har möjlighet att besöka intressanta platser i Nationalstadsparken.

2011-06-17 | Saneringen av Beckholmen

Beckholmen-docka1LNw.jpgBeckholmen på Södra Djurgården är en av Stockholms läns mest förorenade områden. Saneringen påbörjas under juni månad och huvudman för saneringen är Kungliga Djurgårdens Förvaltning.

2011-06-15 | Kungliga nationalstadsparken på engelska

website_w.jpgNu finns webbsidan för Kungliga nationalstadsparken översatt till engelska.

2011-06-09 | Återskapad våtmark i Bergianska trädgården

Våtmark Bergianska_Lena_Gårder_Bergianska_trädgården.jpgEtt stenkast från stan ligger Bergianska trädgården som är en botanisk trädgård med växter från hela världen. Trädgården har nu fått ett sevärt tillskott, en våtmark i anslutning till den nya södra entrén. Statens fastighetsverk och Bergianska trädgården har återskapat en våtmark på den plats där det för länge sedan var sumpiga ängsmarker.

2011-05-30 | Vandringar i Nationalstadsparken

Knipa_AnnJ_w.jpgFölj med Naturhistoriska riksmuseets experter och forskare på guidade vandringar i Nationalstadsparken i museets vackra omgivningar. En vandring återstår.

2011-05-24 | Hagadagen

Hagadagen_Loggan_2011.jpgHagadagen äger rum den 29 maj kl. 11-16. Dagen fylls av vandringar, föreläsningar, verkstäder för barnen och små historiska berättelser.

2011-03-23 | Fågelsång

Skäggdopping1_AnnJ_w.jpgVåren är här och fågelsång kan höras från hela Nationalstadsparken.

2011-03-08 | Uggelvandring på Djurgården

Kattuggla4xIMG_2295LNw.jpgPassa på och följ med på ugglevandring i Kungliga nationalstadsparken. Vandringen anordnas av Stockholms Ornitologiska Förening.

2010-09-08 | Guidning i Kungliga nationalstadsparken

Cykelstråk1_w.jpgDen 11-12 september anordnar Länsstyrelsen i Stockholms län en aktivitetshelg i Kungliga nationalstadsparken med guidningar till fots och på cykel.

2010-09-01 | Entréskyltar hälsar dig välkommen

Entreskylt11_w.jpgNu finns tio nya informationsskyltar på plats i Nationalstadsparken. Skyltarna hittar du bland annat vid Nobelparken, Allmänna gränd, Hakberget, Haga Södra och Ulriksdal.

2010-06-23 | Lyssna på fågelläten

GråhägerNu har du chansen att lära dig hur olika fåglar i Nationalstadsparken låter.

2010-06-08 | Svartpälsbi funnen i Nationalstadsparken

svartpälsbiMJ_w.jpgDen ovanliga arten Svartpälsbi har hittats i Kungliga nationalstadsparken vid Lilla Frescati.

2010-04-09 | Ny broschyr om Kungliga nationalstadsparken

Broschyr.jpgLänsstyrelsen har tagit fram en ny broschyr om Kungliga nationalstadsparken.

2010-02-15 | Ugglevandringar på Djurgården

Kattuggla4xIMG_2295LNw.jpgFölj med på ugglevandring i Kungliga nationalstadsparken. Stockholms Ornitologiska Förening anordnar ugglevandringar på Djurgården sex måndagar i rad med start den 15 februari kl 20:00.

2010-01-26 | Carl Eldhs ateljé bevaras för framtiden

Bellevue-Eldhs3LNw.jpgLänsstyrelsen har beslutat att byggnadsminnesförklara skulptören Carl Eldhs ateljé i Bellevueparken i Stockholm.

2009-12-04 | Inventering av värdefulla träd

Värdefulla trädInom ramen för Åtgärdsprogrammet för hotade arter kommer värdefulla träd att inventeras i Kungliga nationalstadsparken under perioden november 2009 till februari 2010. Syftet med inventeringen är dels att bedöma tillståndet för miljöer med värdefulla träd, dels att sprida kunskap om vikten av bevara de värdefulla träden. På så sätt får vi bra kunskap om vilka skötselåtgärder som kan komma att krävas för att gynna trädens fortlevnad. Åtgärdsprogrammet förväntas dessutom ha positiva effekter för över 400 rödlistade arter (arter vars framtida överlevnad i landet inte är säker) som är beroende av värdefulla träd för sin överlevnad. Över 1 500 träd förväntas omfattas av inventeringen i Kungliga nationalstadsparken.

2009-12-01 | Seminarium om Kungliga nationalstadsparken – en resurs att nyttja

Den 26 mars 2010 anordnade Länsstyrelsen ett seminarium för publika aktörer i Kungliga nationalstadsparken. Syftet med seminariet var att lyfta fram parken som en resurs och genom några exempel inspirera till hur publika aktörer kan dra nytta av läget i parken. Seminariet fick stort intresse med totalt 76 deltagare.

2009-11-20 | Ny bok om Haga

HagaSlott-höst1LNw.jpgNu har boken Haga – ett kungligt kulturarv lanserats. Boken är det sjätte bandet i serien om De Kungliga Slotten som utges av Kungl. Hovstaterna och Statens fastighetsverk i samarbete med Votum förlag.

2009-11-06 | Vandringsstig på Beckholmen

Beckholmsstigenredw(4).jpgKungliga Djurgårdens Förvaltning har nyligen ställt i ordning en vandringsstig på varvsön Beckholmen söder om Djurgården. Längs stigen finns informationstavlor där du kan lära dig mer om öns spännande historia. Beckholmen når du enkelt med buss 44 eller 47 till Djurgårdsslätten, sedan promenad ca 400 m över Beckholmsbron. Passa på och upplev hösten på Beckholmen du också.

2009-09-30 | Webbplats för Kungliga nationalstadsparken

Haga-koppartältM-entréLNw.jpgDu är en av de allra första besökarna på Kungliga nationalstadsparkens nya webbplats! Vi vill ständigt utveckla och förbättra webbplatsen. Hjälp oss genom att lämna synpunkter och förslag till info@nationalstadsparken.se. Webbplatsen drivs av Länsstyrelsen i Stockholms län, som har i uppgift att samordna insatserna för att vårda och utveckla parken.

Skriv ut