brunnsviken2_455.jpgBrunnsviken. Foto: Leif Strååt Grafiskt element

Om parken

Kungliga nationalstadsparken är huvudstadens stora gröna oas, belägen inom kommunerna Solna, Stockholm och Lidingö. Den sträcker sig över en mil, från Ulriksdal och Sörentorp i norr till Djurgården och Fjäderholmarna i söder. Ett stenkast från Stockholms city kan du uppleva ett unikt historiskt landskap, sammanflätat av parker, vackra byggnader, skogar, öppna marker och stränder. Här finns möjlighet att besöka slott, museer, ströva i gammelskog och bada från egen badklippa!

Grunden i Nationalstadsparken är Djurgårdsmarken, som sedan senmedeltiden har varit kunglig mark. Det långa kungliga inflytandet är en anledning till att området förblivit relativt sparsamt exploaterat. Karl XI:s fiskartorp, de stora slottsanläggningarna Ulriksdal och Haga med tillhörande parker samt Djurgårdens pastorala landskap är exempel på spår efter olika kungligheter. I århundraden har området beundrats för sin skönhet. Ända sedan 1700-talet har även stadsborna fått komma hit för promenader, utflykter och nöjen. I dag är Kungliga nationalstadsparken Stockholmsregionens mest välbesökta rekreationsområde.

Parken har ett rikt växt- och djurliv med över 800 olika sorters blomväxter, mer än 1200 skalbaggsarter och cirka 100 häckande fågelarter. De många åldriga ekarna erbjuder livsrum för både insekter och fåglar och utgör ett av norra Europas största samlade ekbestånd.

Nationalstadsparken är också en kunskapens park. Inom området ligger många av landets mest kända museer, Stockholms universitet och ett tiotal andra utbildnings- och forskningsinstitutioner.  

 

Skriv ut

Visste du att

Nationalstadsparken har en lång kust med flera öar: Skeppsholmen, Kastellholmen, Beckholmen, Södra Djurgården, ögruppen Fjäderholmarna, Bockholmen utanför Stocksundstorp samt Kaninholmen utanför Ulriksdal.


 
...