Välkommen till parken!

Kungliga nationalstadsparken är huvudstadens gröna oas. Ett stenkast från Stockholms city kan du uppleva ett alldeles unikt historiskt landskap, sammanflätat av parker, vackra byggnader, skogar, öppna marker och stränder. Här kan du göra allt från att ströva i gammelskog och bada från badklippor till att besöka slott och museer. Parken sträcker sig från Sörentorp och Ulriksdal i norr till Djurgården och Fjäderholmarna i söder. Den spänner över tre kommuner: Solna, Stockholm och Lidingö. Inte undra på att den i dag är Stockholmsregionens mest välbesökta rekreationsområde.

Nyheter från parken

En bild Nationalstadsparken på hästryggen
Snart är det dags för årets upplaga av Nationaldagsgaloppen. En tävling som under senare år utvecklats till en stor folkfest på Ladugårdsgärdet.
En bild Mellan hägg och syren – lär mer om blommor
Försommaren är redan här och Nationalstadsparken står i blom. För den som vill lära mer om både vanliga och exotiska växter som blommar så här års ordnar Bergianska trädgården en vandring bland trädgårdens blommor
En bild Se Djurgården med nya ögon
Följ med på en skulpturvandring och upptäck skulpturer som döljer sig på fasader och byggnader. På Djurgården visar skulpturerna bilden av historien vid förra sekelskiftet. Det tidiga 1900-talets mest kända svenska skulptörer finns alla representerade här.
En bild Kungens får på plats
Från början av maj betar Kungens får i Nationalstadsparken. I år är det två fårflockar – en vid Stora skuggan och en på Södra Djurgården – som ser till att landskapet hålls öppet. 150 tackor med drygt lika många lamm har hyrts in över sommaren av Djurgårdsförvaltningen.
En bild Cykla i Nationalstadsparken
Cykeln är det perfekta transportmedlet för den som vill upptäcka lite mer av Nationalstadsparken. Det finns ett 3,6 mil långt skyltat cykelstråk som sträcker sig från Ulriksdal till Blockhusudden på Södra Djurgården.
Till nyhetsarkivet

Skriv ut

I naturen

Sånglärka. Foto: Magnus Martinsson

Nu är det fåglarnas tid i Nationalstadsparken! På Ladugårdsgärde drillar den allt ovanligare lärkan för fullt, unikt för en storstad. Många av Nationalstadsparkens runt 100 häckande fågelarter är nu på plats. Bege dig ut på egen hand eller följ med på någon av de fågelvandringar som erbjuds.


Länk till artikel 
...