Välkommen till parken!

Kungliga nationalstadsparken är huvudstadens gröna oas. Ett stenkast från Stockholms city kan du uppleva ett alldeles unikt historiskt landskap, sammanflätat av parker, vackra byggnader, skogar, öppna marker och stränder. Här kan du göra allt från att ströva i gammelskog och bada från badklippor till att besöka slott och museer. Parken sträcker sig från Sörentorp och Ulriksdal i norr till Djurgården och Fjäderholmarna i söder. Den spänner över tre kommuner: Solna, Stockholm och Lidingö. Inte undra på att den i dag är Stockholmsregionens mest välbesökta rekreationsområde.

Nyheter från parken

En bild Möt våren och grodorna med barnvagn
Vintern är på väg att ge upp och när är solen värmt vattnet till rätt temperatur kommer Isbladskärret att sjuda av grodliv. Följ med på en barnvagnsvandring på Södra Djurgården.
En bild Påsk i Nationalstadsparken
Även om våren låter vänta på sig går det att hitta vårtecken i Nationalstadsparken. Varför inte passa på att gå en runda i parken i påsk och leta efter de första snödropparna och lyssna på bofinken och koltrastarna?
En bild Sportlov ute och inne i Nationalstadsparken
Nationalstadsparken erbjuder en mängd aktiviteter under sportlovet. Vintern ser ut att hålla i sig och det innebär bra möjligheter till såväl skidåkning som att snöra på sig skridskorna för alla lediga barn och ungdomar. Och museerna har i år ett stort utbud av aktiviteter under hela sportlovsveckan.
En bild Fågelskådning varje tisdag
Våren närmar sig trots allt och Tisdagsklubben drar igång sina fågelskådningar i februari. Varje tisdagsmorgon finns det möjlighet att skåda fåglar i Nationalstadsparken.
En bild Åk skridskor på Laduviken
Djurgårdsförvaltningen har plogat en 800 meter lång skridskobana på Laduvikens fina naturis intill Fiskartorpet. Den ligger på Norra Djurgården mellan Universitet och Norra Djurgårdsstan. Detta är ju klassisk idrotts- och friluftsmark, som i sig kan vara inspirerande att besöka.
Till nyhetsarkivet

Skriv ut

Maritima lämningar ska kartläggas

DSC_6050.jpeg

Nationalstadsparkens äldre historia är inte bara det vi kan se på land. En hel del gömmer sig i vattnet – och nu ska det kartläggas. Statens maritima museer planerar en inventering av parkens maritima lämningar. Fartygsvrak och andra fynd på sjöbotten samt i anslutning till vattnet ska undersökas.


Länk till artikel 
...

Lär mer om Nationalstadsparkens äldre historia

Det var Magnus Ladulås som lade grunden till det som i dag är Nationalstadsparken. Genom en donation år 1288 till Klara kloster i Stockholm skänkte han den mark som i dag motsvaras av Södra Djurgården, alla öar utanför Norrbro samt delar av Norra Djurgården.


Länk till artikel 
...