Välkommen till parken!

Kungliga nationalstadsparken är huvudstadens gröna oas. Ett stenkast från Stockholms city kan du uppleva ett alldeles unikt historiskt landskap, sammanflätat av parker, vackra byggnader, skogar, öppna marker och stränder. Här kan du göra allt från att ströva i gammelskog och bada från badklippor till att besöka slott och museer. Parken sträcker sig från Sörentorp och Ulriksdal i norr till Djurgården och Fjäderholmarna i söder. Den spänner över tre kommuner: Solna, Stockholm och Lidingö. Inte undra på att den i dag är Stockholmsregionens mest välbesökta rekreationsområde.

Nyheter från parken

En bild Svamphelg för alla intresserade
Helgen 3 och 4 september välkomnas såväl nybörjare som vana svampplockare till Naturhistoriska riksmuseet. Mellan kl 11-16 kan man följ med på vandring, tävla om en svampkorg, titta på svamputställning samt träffa svampexperter och museets forskare.
En bild Besök Stockholms äldsta koloniområde
Söderbrunns koloniområde på Norra Djurgården är Stockholms äldsta koloniområde. Förra året firade det 110 år. Stadsmuseet ordnar vandringar som börjar med 30-talets barnrikehus och som slutar vid Söderbrunn.
En bild Håva vattendjur i Igelbäcken
Sista söndagen i augusti varje år firas Igelbäckens dag på Överjärva gård och i Ulriksdalsparken i Solna. Igelbäcken är Nationalstadsparkens enda ursprungliga vattendrag. Den rinner mellan Säbysjön på Järvafältet och har sitt utlopp i Edsviken vid Ulriksdal.
En bild Lär mer om Nationalstadsparkens ekar
Nationalstadsparken tillhör de områden i Stockholms län med ett stort antal ekar som är värda att skydda och bevara. Söndagen den 21 augusti finns det möjlighet att lära mer om ekarna. Då arrangerar Naturhistoriska riksmuseet tillsammans med Länsstyrelsen en ekvandring i Nationalstadsparken.
En bild Morgonskåda fågel på tisdagar
Under slutet av sommaren och hösten fortsätter Tisdagsklubben med sina populära fågelvandringar tidigt på tisdagarna. Vill du inte ge dig ut på egen hand får du här sakkunnig ledning och möjlighet att bekanta dig med Nationalstadsparkens alla fåglar.
Till nyhetsarkivet

Skriv ut

Plocka svamp i Nationalstadsparken

Foto: Christina Fagergren

Hösten är här och därmed svampsäsongen. Passa på att göra en svamputflykt till Nationalstadsparken.


Länk till artikel 
...