Slåtterkurs på Bergianska 2018. Foto: Bergianska trädgården.Grafiskt element

Lieslåtter på Djurgårdens ängar, en halvdagskurs i slåtterns grunder

En halvdagskurs på en sommaräng på Djurgården, med kulturarv, ängsväxter, slåtter och sommarkänsla. Tillsammans med landskapsvårdarna Veronica Holm, Landskapscoachen och Catharina Österman, Slåtterblomma Naturvård, lär vi oss traditionell slåtter. Vi går igenom tekniken för att slå på ett effektivt och ergonomiskt bra sätt. Veronica och Catharina lär oss grunder om olika blad, orv och hur man ställer in dessa efter olika förutsättningar.Dagen inleds med en kort guidad tur i Djurgårdslandskapet med Djurgårdsguide och idéhistoriker Jenny Rosen, som tar oss till platsen för slåttern.

Under dagen får du även lära dig om Djurgårdslandskapets historia och biologiska mångfald, och att vårda kulturlandskap med traditionella metoder.


Den traditionella slåttern med lie, som är ett skärande redskap, gynnar ängsväxterna genom att snittytan på växterna efterliknar djurens betande. Slåtter med lie är också optimalt ur miljösynpunkt då inga fossila bränslen krävs och att marken inte skadas som vid användande av tyngre maskiner. Vid slåtter med lie läggs gräset automatiskt i fina strängar, som sedan lätt kan samlas upp. Sedan transporteras gräset bort för att undvika näringstillförsel, eftersom de traditionella ängsväxterna trivs och gynnas i näringsfattig miljö.

Slåttern gynnar ängsväxterna, och vi får fina livsmiljöer för fjärilar, pollinerare och andra spännande insekter!

En ekologisk eftermiddagsfika serveras på riktigt porslin, vid ängen.


Vi har max 15 personer på denna kurs, för att du som bokar ska få en så personlig upplevelse som möjligt.


Läs mer och boka här: https://www.djurgardensekolyx.com/new-events/2018/12/26/sltter-p-djurgrdens-ngar

Till kalendariet

Skriv ut

Tid och plats

Sön 28 jun 2020
Kl: 12:30 - 17:00
Djurgården
Sista anmälningsdag:
2020-06-17


Pris: 750 SEK
Längd: 4,5 timmar
Läs mer på Förbundet för Ekoparkens webbplats
Arrangör: Djurgårdens Ekolyx, Landskapscoachen & Slåtterblomma